info@murputs.se
+46 171 399 00

Tegel ett av världens äldsta byggmaterial

Att välja fasadtegel är att göra avtryck i tiden

Tegel är ett naturmaterial som är underhållsfritt, som isolerar och håller sig vackert vilket ger en god totalekonomi

Tegel är en byggprodukt som håller i flera hundra år utan underhåll, se på våra kyrkor som är 700-800 år gamla. Tegel är tillverkat av lera från söndervittrat berg och färgen kommer från markens järnoxid. Teglet behöver inget underhåll och ska därför inte målas eller behandlas med kemikalier som kan skada miljön. Murade hus bevarar värmen på vintern och kräver ingen avkylning på sommaren i motsats till tex trähus. Upp till 95 % av materialet återanvänds om ett tegelhus skulle rivas. Murade hus får toppbetyg gällande inomhusklimatet vilket är viktigt, även bra ur brandsynpunkt då tegel inte brinner och förlorar en betydande  del av sin styrka först vid temperaturer över 400 grader.

Det estetiska intrycket av en byggnad hänger mycket på valet av fasadmaterial. Vissa material upplevs som hårda, nästan lite strama. Andra känns mer charmiga och mjuka. Tegel är unikt på så sätt att det kombinerar hårda och mjuka egenskaper. Både stora förvaltningsbyggnader och små privatavillor klär i tegel och får sin karaktär förstärkt av lerans livfulla yta.

Det finns ett brett sortiment av fasadtegel vilket gör det möjligt att förstärka varje byggnads speciella karaktär. Dekorativa balkar, valv och bågar gör en tegelfasad ännu vackrare tex kring dörrar, fönster, i tak osv.

Svenska beräkningar visar att andra konstruktioner, till exempel trähus, har en förväntad livslängd på 40 år. Tegelhus projekteras med minst 100 års livslängd. Både på kort och lång sikt är murade hus med tegeltak en miljömässigt, socialt och ekonomiskt god investering.